Professionele mediation opleiding

mediation opleiding

Onze cursisten vinden MTi hèt beste opleidingsinstituut!

MfN erkende opleiding tot register mediator

Met deze afwisselende, veelzijdige en interactieve mediation opleiding zet u de eerste stap op weg om professioneel mediator te worden en u in te laten schrijven in het register van de (MfN) Mediatorsfederatie Nederland . Maar ook als u (nog) niet de wens koestert om als mediator aan de slag te gaan is dit een zeer effectieve opleiding. De verkregen inzichten en vaardigheden namelijk zijn onmiddellijk inzetbaar en uiterst effectief toe te pMfN basisopleidingassen in uw dagelijks werk, bijvoorbeeld als managementvaardigheid.

Mediation opleiding als ontdekkingsreis

Een mediationopleiding is als het ware een ontdekkingsreis. Ten eerste ontdek je hoe verschillen van inzicht kunnen escaleren. Vervolgens ga je inzien waarom ruzies en conflicten vast blijven zitten, en ook hoe hardnekkig sommige voorvallen uit het verleden als een soort litteken belemmerend kunnen werken. Je ontdekt eveneens wat het oplevert wanneer onzichtbare drijfveren zoals wensen, zorgen en spanningen zichtbaar gemaakt kunnen worden. Je ervaart hoe emoties kunnen slinken wanneer deze erkend worden. Bovendien ontdek je bepaalde kernen en kenmerken over jezelf, patronen, werkwijzen, aannames en meer. Daarnaast leer je vaardigheden en zienswijzen die zowel in je dagelijks werk als ook privé voortgang kunnen bewerkstelligen. Kortom een mediation opleiding biedt een verrijking aan vaardigheden en inzichten die je je verdere leven met je meeneemt.

Trainers en didactiek

Je mag intensieve persoonlijke coaching door onze ervaren trainers verwachten. Er zijn altijd minimaal twee trainers aanwezig gedurende de gehele opleiding, dat is een van de extra’s van MTi! Niet alleen hebben onze trainers veel ervaring als trainer, maar zij zijn ook actief MfN-Register Mediator. Hun mediation praktijk ervaring delen zij graag met u. En omdat de MTi opleiding tot mediator is opgebouwd aan de hand van de eisen die door de Mediators federatie Nederland (MfN) worden gesteld mag u vertrouwen op de kwaliteit. Daarnaast wordt didactisch rekening gehouden met de verschillende leerstijlen van mensen, zodat elke leerstijl wordt ingezet. Wij volgen daarvoor het systeem-Kolb voor volwassenen­educatie, waarbij veel aandacht is voor uw persoonlijke ontwikkeling. De opleiding is zeer gestructureerd opgezet en volgt op logische wijze de ontwikkeling van conflict naar oplossing. MTi staat bekend om de aandacht voor en betrokkenheid bij haar cursisten.

Onderwerpen onder meer:

Bij MTi ligt de focus op de praktijk, de vaardigheden. Daarnaast wordt door ons de benodigde theorie aangereikt en verder ondersteunen wij uw zelfstudie bij onder meer de volgende onderwerpen:

 • Aspecten van lastige (mediation)gesprekken aan de hand van ons 5 ijkpunten kompas (gebaseerd op ENS-Harvard-model).
 • Plaats van mediation ten opzichte van andere vormen van conflicthantering en teamevaluaties.
 • Communicatieaspecten.
 • Conflictpatronen, escalatie en de-escalatie.
 • specifieke mediationtechnieken en -vaardigheden.
 • De verschillende fasen in een mediation.
 • Hoe om te gaan met emoties van betrokkenen.
 • Voor- en nadelen van mediation.
 • Voorwaarden voor een succesvolle mediation.
 • De mediationovereenkomst en de vaststellingsovereenkomst.
 • Juridische aspecten van mediation.
 • Attitude van de mediator.
 • De valkuilen voor de mediator.

Onze mediation opleiding kent drie pijlers:

 • Basishouding, hoe blijf je neutraal en uit de inhoud
 • Kennis, theoretische achtergronden in belangrijke mate via zelfstudie (totaal 80 uur studiebelasting) Cursisten worden goed voorbereid op theorie-examen.
 • Vaardigheden, de focus van de MTi opleiding tot mediator ligt op het aanleren van nieuwe vaardigheden door oefening en ervaren en op het opnieuw ijken van vaste patronen.

Doelgroep – professionals

Mti verwelkomt cursisten met zeer uiteenlopende (beroeps)achter­gronden: managers, psychologen, maatschappelijk werkers, directeuren, politiemensen, HRM’ers, (arbo- en bedrijfs)artsen, advocaten, notarissen, arbeids­deskundigen, interim-managers, piloten, burgemeesters enz. Als gevolg daarvan komen veelgeschakeerde invalshoeken tijdens de opleiding aan bod.  Bovendien  functioneren onze cursusten op  HBO- en WO-niveau en hebben zij enige levenservaring, waardoor de reflectie op eigen handelen en de feed back aan elkaar is gewaarborgd. Het lijkt een veelvoorkomend misverstand dat een mediation opleiding alleen bedoeld is voor juristen. De juridische aspecten echter die verbonden zijn aan mediation zijn namelijk onderdeel van de opleiding en goed toegankelijk voor niet-juristen.

Data waarop  in 2018 de basisopleidingen worden gegeven

Opleiding Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
2018-A ma. en di.
5 en 6 februari
do. en vr.
8 en 9 maart
do. en vr.
5 en 6 april
wo. en do.
25 en 26 april
2018-B vr. en za.
16 en 17 februari
vr. en za.
16 en 17 maart
vr. en za.
13 en 14 april
vr. en za.
25 en 26 mei
2018-C ma. en di.
16 en 17 april
do. en vr.
17 en 18 mei
ma. en di.
11 en 12 juni
do. en vr.
5 en 6 juli
2018-D ma. en di.
28 en 29 mei
ma. en di.
18 en 19 juni
ma. en di.
9 en 10 juli
ma. en di.
30 en 31 juli
2018-E vr. en za.
14 en 15 september
vr. en za.
12 en 13 oktober
vr. en za.
2 en 3 november
vr. en za.
23 en 24 november
2018-F ma. en di.
29 en 30 oktober
ma. en di.
19 en 20 november
ma. en di.
10 en 11 december
do. en vr.
10 en 11 januari

Duur van de opleiding

De opleiding bestaat uit 20 dagdelen, verdeeld over 4 blokken van telkens twee opeenvolgende dagen, waardoor u zich echt kunt verdiepen in de materie.  Tussendoor geven wij enkele huiswerkopdrachten. Intervisie in kleine groepjes wordt geëntameerd.

Locatie

De opleiding vindt (doorgaans) plaats in het conferentieoord van ISVW, gelegen aan de Dodeweg 8 te (3832 RD) Leusden, tel. 033-4650700,  www.isvw.nl

In verband met het intensieve programma en de groepsvorming én het nut van de individuele contacten met de trainers en de cursisten én het netwerken ’s avonds, wordt bij voorkeur door de cursisten in het hotel van het conferentieoord overnacht (per blok 1 nacht).

Overige informatie

De opleiding wordt gegeven door minimaal twee trainers, partners van het MTi, te weten:

 • mr Toos Bik
 • mr Kees van der Hoek
 • mr drs. Hein Westerouen van Meeteren
 • drs. Cora van de Put-van Hooijdonk
 • mevr Christel Hobbelen
 • mr Jeanette de Vries

In een persoonlijk gesprek, voorafgaand aan de opleiding, worden verwachtingen op elkaar afgestemd. Ook wordt dan besproken welke condities er gesteld worden aan een vak dat betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en neutraliteit hoog in het vaandel heeft staan. Daardoor doet niemand met verkeerde verwachtingen mee, hetgeen de sfeer en de effectiviteit van training buitengewoon positief beïnvloedt.

Mediationmarkt

Over verwachtingen gesproken, MTi wijst u erop dat de markt voor mediation volop in ontwikkeling is. Mediation wordt op hoe langer hoe meer terreinen wordt toegepast. Toch is het momenteel nog niet vanzelfsprekend om met mediation als hoofdactiviteit een goed belegde boterham te verdienen. Niet vanzelfsprekend, maar ook niet onmogelijk. Daarom verkennen wij in een persoonlijk gesprek graag welke mogelijkheden er door u zo al aangeboord kunnen worden.

Co-mediation

Na afloop van de opleiding, wanneer u geslaagd bent voor de kennistoets, mag u op verzoek een keer als co-mediator met een van onze ervaren mediators een mediation meelopen. Bent u van plan een eigen  praktijk op te bouwen, dan denken wij graag met u mee over opzet en marktbenadering.

Kosten

De prijs voor deze  8-daagse mediation opleiding bedraagt:

Opleiding

3.950,00

Conferentieoord

695,00

Mediation Trainingsinstituut is vrijgesteld van BTW, er komen dus geen extra kosten bij. Desgewenst wordt een betalingsregeling met u overeengekomen, u kunt daarvoor contact opnemen met het secretariaat via secretariaat@mediation.nl of 033-422 82 85.
N.B. : Prijswijzigingen voorbehouden.

Aftrek studiekosten

Indien de opleiding is gericht op uw (toekomstige) beroep, dan kunt u een deel van de studiekosten aftrekken van de belasting. Klik voor meer informatie op studiekosten en andere scholingsuitgaven.

De voor het Kennisexamen voorgeschreven literatuur:

 • Handboek Mediation – A.F.M. Brenninkmeijer, H.J. Bonenkamp, K. van Oyen, H.C.M. Prein, c.a., Sdu Uitgevers, Den Haag.
 • Juridische aspecten van mediation: deel 4 in de Mediationreeks – mr. Eva Schutte, mr. Jacqueline Spierdijk – Sdu Uitgevers
 • Beroepsvaardigheden en interventietechnieken van de mediator: deel 2 in de Mediationreeks – H. Prein – Sdu Uitgevers

Deze drie boeken kunt u via ons verkrijgen voor de prijs van € 147,- , bij het intakegesprek liggen ze voor u klaar.

Bij de opleiding ontvangt u een uitgebreide cursusmap van MTi en enkele, tijdens de training te verstrekken extra’s (ter waarde van in totaal ruim € 250,–), een half jaar abonnement op het Tijdschrift Conflicthantering en een diplomaborrel.

Heeft u interesse dan maken we graag kennis met u op een van onze mediation informatie bijeenkomsten, waar u al uw vragen kunt stellen over mediation en mediationopleidingen.

 

Ter informatie vindt u de artikelen uit het Tijdschrift Conflicthantering 2017-3: Het erkende opleidingsinstituut, de eerste schakel van het kwaliteitsstelsel van het MfN-register en Het MfN-register: een kwaliteitskeurmerk, stand van zaken

« Terug naar het overzicht
Deel deze pagina: