Blog

De beste familiemediator

de kunst van het filosofische gesprek

Van oogappel naar zure appel

Sinds Adam en Eva ruzie maakten over een appel, zijn er veel ruzies gevolgd door al dan niet gehuwde mensenparen. Van oogappel naar zure appel, er moet door veel zure appels worden heen gebeten wanneer paren besluiten uit elkaar te gaan. Er moeten knopen worden doorgehakt en besluiten worden genomen in een sfeer die vaak om te snijden is. Goede raad is dan duur en alle hulp welkom. Dat is het terrein van de familiemediator.

Mediation en appeltjes schillen

In weinig gebieden is het zo vanzelfsprekend om een mediator in te schakelen als op het gebied van (echt)scheiden. Als neutrale begeleider van lastige gesprekken, die goed op de hoogte is van zowel de emotionele als de juridische en zakelijke gevolgen van een scheiding, is de familiemediator meer dan welkom om escalaties zoveel mogelijk te voorkomen en de balans te bewaken. Bij een scheiding vallen heel wat appeltjes te schillen, maar uiteindelijk zijn alle betrokkenen gebaat bij een duurzame staat van vrede in plaats van een voortdurende oorlog.

Familiemediator

Als familiemediator kun je dus het verschil maken. Een korte zoektocht op verschillende zoekmachines levert een oerwoud aan hits. De ene aanbieder nog veelbelovender dan de andere. De een adverteert met ‘de goedkoopste’, de ander met ‘de meest ervaren’ weer een ander met ‘volstrekt onpartijdig’. Van jezelf zeggen dat je ‘de beste’ familiemediator bent, dat hebben we niet kunnen vinden. Dat is ook on-Nederlands en lastig waar te maken. Want hoe ziet de beste familiemediator er uit? Wat kan die wat andere familiemediators niet kunnen? Met andere woorden hoe onderscheid jij je als bekwame familiemediator?

Bekwame familiemediator

De drijfveer om mediator te worden ligt vaak besloten in de wens ‘om iets voor een ander te kunnen betekenen’. Dat is natuurlijk een goed uitgangspunt, maar dat alleen is niet voldoende. Bij het begeleiden van een scheiding van (echt)paren is veel expertise vereist op zowel juridisch als emotioneel gebied. Elke bekwame mediatior is ervan doordrongen dat geen enkele scheiding goed kan worden afgerond wanneer aan de scheidingsmelding wordt voorbijgegaan. En wanneer er kinderen betrokken zijn bij de scheiding dan zal de bekwame familiemediator over de deskundigheid moeten beschikken om te bewaken dat deze niet in de knel komen. Kinderen moeten hun stem kunnen laten horen.

Béste familiemediator

Expertise, deskundigheid, kennis vaardigheden… Je snapt het al. Om de beste familiemediator te worden heb je een opleiding nodig. Hoe vind je de opleiding die jou tot de beste familiemediator maakt? Het aanbod is overstelpend. Een criterium is om te zoeken naar een erkende opleiding. Vervolgens kun je kijken naar de ervaring van het opleidingsinstituut en naar de ervaringen van oud-cursisten. Heb je eenmaal de opleiding gevonden die het beste bij je past dan ben je er nog niet. Dan heb je ook ervaring nodig. Er zijn opleidingsinstituten die een ervaringsplaats bieden. Een traject meelopen met een ervaren familiemediator, vraag daarnaar bij het instituut van jouw keuze.

Ben je met een hele goede opleiding en wat ervaring dan meteen de beste familiemediator van Nederland? Nee, ik denk het niet. Dat ben je pas wanneer jouw tevreden cliënten zeggen: ”u bent de beste mediator die wij ons konden wensen”. Veel succes!

Ben je nieuwsgierig naar wat de MTi opleiding Familiespecialisatie inhoudt of heb je al besloten de opleiding te volgen, maar twijfel je nog welk opleidingsinstituut bij jou past? Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek!

 

Reactie achterlaten

Vechtscheiding voorkomen door inzet familiemediator. De beste specialisatieopleiding tot familiemediator