Kiezen van een mediation opleiding

Hoe kies je de beste mediation opleiding?

Dat is niet eenvoudig te beantwoorden, er is veel keuze. Uiteraard beweert elke opleidingsinstituut dat de eigen mediationopleiding de beste mediation opleiding is. Maar wat het beste is voor de een is niet altijd het beste voor de ander. Ons advies, ga op zoek en kies niet de eerste de beste.

Opleiding tot mediator

Een mediation opleiding kun je volgen om professioneel mediator te worden. Maar ook als dat niet jouw doelstelling is dan kan deze opleiding je heel veel opleveren. Iedere manager, elke P&O er en ook teamleiders en andere leidinggevenden hebben te maken met interactie tussen mensen. Collega’s, medewerkers, ondergeschikten. En juist op deze interactie kan er veel mis gaan. Communicatie is zenden en ontvangen, aan beide kanten kan ‘ruis’ ontstaan. Bovendien kunnen emoties de voortgang blokkeren. Herstel van communicatie, opheffen van blokkades bieden van een luisterend oor en geven van reflecties kunnen veel ‘gedoe’ voorkomen en problemen oplossen.

Aanleren en afleren

Tijdens de opleiding tot mediator leer je structuren en patronen te herkennen bij conflicten en welke effectieve interventies er dan mogelijk zijn. Je leert veel nieuwe vaardigheden aan en -wat soms lastiger is- je leert een aantal oude vaardigheden af. Het is een opleiding waarbij je veelal je ‘automatische piloot’ opnieuw instelt. Er zijn opleidingen die veel aandacht aan achterliggende theorieën besteden en er zijn opleidingen die de focus leggen op de vaardigheden.

Zoektocht

De opleiding tot mediator is een intensieve persoonlijke opleiding. Het vergt een behoorlijke investering, niet alleen in geld, maar ook in tijd en energie. Prik niet zomaar het instituut dat ‘dichtbij’ is, of het de opleiding die het meest voordelig is. Vergelijk geen appels met peren, maar ga op zoek naar die opleiding die bij je past en waar je het meeste rendement van verwacht. Het betekent een zoektocht. Kijk op websites, wat spreekt je aan en wat niet. Bezoek een informatieavond, vraag of je kennis kunt maken met de trainer(s). Vraag ervaringen van oud-cursisten. De beste mediation opleiding is de mediationopleiding die jou het beste past!

beste mediation opleiding kiezen

Waar op letten

Begeleiding

Welke begeleiding biedt het instituut aan de cursisten? Hoe word je te woord gestaan? Is er een apart intakegesprek om te checken of de opleiding past bij de cursist, of is elke cursist zonder meer welkom? Hoe zit het met persoonlijke begeleiding en welke follow up is er na de mediation opleiding mogelijk?

Ervaring

Hoeveel mediators zijn er al opgeleid door het instituut en wat is hun ervaring? Is het ook mogelijk om ervaring op te doen na afloop van de opleiding? Is er bijvoorbeeld gelegenheid om ‘mee te lopen’ als co-mediator?

Kosten

De kosten lopen uiteen, vergelijk geen appels met peren, zijn de prijzen inclusief of exclusief BTW, inclusief of exclusief verblijf, eten en drinken, welke accommodatiekosten worden in rekening gebracht, zijn de verplichte boeken inbegrepen of niet? En zo zijn er nog wel meer verschillen. Bovendien vormen de kosten maar één aspect, niet onbelangrijk uiteraard, maar omdat het een opleiding is tot een beroep zijn de kosten aftrekbaar bij de inkomstenbelasting.

Kwaliteit

Objectieve kwaliteitscriteria zijn lastig te geven. Kies je een opleiding die is geaccrediteerd door de MfN (voorheen het NMI), dan mag je ervan uitgaan dat de inhoud (het curriculum) voldoet. Een Cedeo keurmerk biedt een extra garantie in kwaliteit. Hoe zit het met de verhouding theorie en praktijk? Omdat een mediationopleiding met name een vaardighedenopleiding is, vormt de kwaliteit van de trainers een erg belangrijk onderdeel.

Medecursisten

Hoe groot zijn de groepen, wat voor mensen zitten er zoal in een groep. Zijn het vooral  mensen van dezelfde ‘bloedgroep’, advocaten bijvoorbeeld of psychologen? Of zijn het cursisten met een variëteit in achtergrond opdat je voldoende wordt voorbereid op de verschillen die je juist aan de mediationtafel hoopt te begeleiden?

Mediationstijl

Hoe kijkt het instituut aan tegen de stijl die je als mediator hanteert. Is de opleiding gericht op één speciale stijl, of biedt het instituut een scala aan mogelijkheden waaruit je datgene kunt kiezen wat bij je past?

Trainers

Wie zijn de trainers? Zijn het ervaren praktiserende mediators? Hoeveel trainers staan er voor de groep? Soms is dit niet duidelijk, sommige instituten werken met een flink aantal trainers,  waarvan je maar af moet wachten wie er precies in de training komen. Het is belangrijk dat het ‘klikt’ met de trainers, kennismaking wordt van harte aanbevolen.

Verschillen

Er zijn instituten die de mediationopleiding ‘erbij’ doen en er zijn instituten die juist gespecialiseerd zijn in mediationopleidingen. Er zijn kleine en grotere instituten. Elk instituut kent voor- en nadelen. Wat gebeurt er als je ziek wordt? Kan je op korte termijn een cursusdag inhalen? Of moet je dan een jaar wachten? Wat gebeurt er als de trainer onverhoopt ziek wordt? Onderzoek hoe dat geborgd wordt bij het instituut van jouw keuze!

MTi mediationopleiding de beste mediation opleiding?

Natuurlijk vinden ook wij bij MTi dat we de beste mediation opleiding bieden. Waarom vinden wij dat? Wij hebben er bijvoorbeeld heel bewust voor gekozen om de opleiding in te delen in vier blokken van telkens 5 dagdelen. MTi cursisten worden op die manier ‘ondergedompeld’ in het mediation gebeuren. Doordat je als cursisten met elkaar optrekt, als het ware gezamenlijk de ontdekkingsreis onderneemt, creëren wij een veilige omgeving waar het goed oefenen is. Tussen de blokken door wordt er geoefend met de nieuw verworven vaardigheden en inzichten. Vaak vormen cursisten oefen- en intervisiegroepen. De specifieke structuur van onze opleiding houdt gelijke tred met de structuur van een mediationproces, geen losse onderdelen, maar een bewust en gedegen opgebouwd geheel. Altijd minimaal twee ervaren trainers aanwezig.

MTi, persoonlijk, professioneel en met passie!

Wij bij MTi kiezen voor een persoonlijke begeleiding. We leiden graag op tot authentieke mediators, wat past er het beste bij elke individuele cursist. En ook na de opleiding staan wij klaar voor onze cursisten. We kunnen er nog veel meer over vertellen, je bent van harte welkom met je vragen. Of bezoek geheel vrijblijvend een van onze informatiebijeenkomsten. Zoals gezegd, van harte welkom!

Deel deze pagina:

de beste mediation opleiding. MTi specialist in mediationopleidingen. Kies de beste mediationopleiding. Kwaliteit, ervaring, persoonlijke begeleiding. bezoek informatiebijeenkomst. veilige omgeving.