MTi specialisatie opleiding Familiemediator

specialisatie opleiding familiemediator

Een professionele, praktijkgerichte specialisatie opleiding familiemediator

 Al tien jaar zeer goed beoordeeld

2017 is een jubileumjaar voor onze MfN erkende MTi-specialisatie opleiding! Al ruim tien jaar een beproefd recept dat steeds aan de nieuwste ontwikkelingen wordt aangepast. Vaak twee trainers tegelijk, waardoor veel persoonlijke begeleiding mogelijk is. Dit en de praktijkervaring en deskundigheid van onze trainers wordt door onze cursisten hoog gewaardeerd. In tien jaar tijd is deze opleiding twee maal per jaar altijd doorgegaan.

 Waarom een specialisatie opleiding familiemediator?

Voor mensen die na -soms jarenlang- samenzijn besluiten om uit elkaar te gaan breekt er een moeilijke periode aan. Vaak voelt een van de twee zich gekwetst, emoties lopen hoog op en er moet veel worden geregeld. Wanneer er ook nog minderjarige kinderen betrokken zijn dan wordt de situatie nog ingewikkelder. Van een familiemediator wordt verwacht dat deze betrokkenen langs alle klippen van het scheidingsproces begeleidt. Zowel op emotioneel als op communicatief en juridisch gebied. Daar komt veel bij kijken, vandaar een specialisatie opleiding!

Familiemediator

Als mediator ben je toegerust om in lastige situaties voortgang, of in ieder geval beweging, te krijgen, om te verhelderen waar en waarom situaties zijn vastgelopen. Ook ben je in staat om met emoties om te gaan. Als mediator ben je neutraal, begeleid je het proces naar een oplossing en blijf je zoveel mogelijk uit de inhoud. Van een familiemediator wordt meer verwacht. Kennis op het gebied van ouderschapsplan, alimentatie en convenant, daarnaast kennis van psychologische gevolgen van scheiding en verliesverwerking. Bovendien moet je de valkuilen kennen die zijn verbonden aan de financiële aspecten. Verder is heel belangrijk om kennis te hebben van de impact die een echtscheiding kan hebben op de ontwikkeling van kinderen en wordt van je verwacht dat je om kan gaan met heftige emoties. Daarom is een intensieve 8-daagse specialisatie opleiding familiemediator op zijn plaats. De opleiding biedt een gedegen basis wanneer je als mediator conflicten wil begeleiden die zich afspelen rondom scheiding en omgang.

MTi Afwisselend en interactief

Het Mediation Trainingsinstituut MTi is gespecialiseerd in opleidingen op het gebied van mediation en mediationvaardigheden. Kenmerk van de opleidingen bij MTi is dat ze praktijkgericht zijn en interactief. MTi biedt bovendien een prettige afwisseling tussen theorie en praktijk in kleine groepen. MTi werkt met ervaren en deskundige trainers en die staan garant voor persoonlijke begeleiding en betrokkenheid bij de cursisten. De MTi specialisatieopleiding tot familiemediator wordt door de cursisten hoog gewaardeerd. Onze jarenlange ervaring biedt de garantie op een gedegen opleiding.

Aantekening familiemediator MfN registerMfN familieopleiding

Onze MTi specialisatie opleiding leidt tot de aantekening Familiemediator in het MfN register. Daardoor wordt het bemiddelen bij (echt)scheiding en omgang op verzoek van rechtbank of juridisch loket mogelijk. De opleiding is geschikt voor mediators met verschillende achtergronden, zowel sociaal-wetenschappelijk, juridisch als financieel. Je leert het  professioneel begeleiden van scheidingen en omgangs­regelingen met alle aspecten die daarbij aan de orde kunnen komen.

Verschillende invalshoeken

Bij MTi krijgt u verschillende trainers met verschillende achtergronden, die elk vanuit hun eigen optiek en ervaring een bijdrage leveren aan uw ontwikkeling tot professioneel familiemediator.

Doelstelling

Met deze, door de MfN geaccrediteerde specialisatie opleiding tot Familiemediator, kun je professioneel aan de slag en voldoe je aan de eisen die worden gesteld door de Raad voor de Rechtsbijstand als rechtbankmediator bij familiekwesties.

Trainers

Een selectie van de volgende trainers levert een bijdrage:

 • Hein Westerouen van Meeteren
 • Floor Schiffers
 • Eveline Keulen
 • Christel Hobbelen
 • Kees van der Hoek
 • Toos Bik

Wij streven ernaar om u zoveel mogelijk verschillende invalshoeken te bieden door met trainers uit verschillende disciplines te werken. Enkele dagen kunnen desgewenst en in overleg worden gevolgd als losse module voor geïnteresseerde mediators of andere professionals.

Bestemd voor

Mediators, zowel met sociale wetenschappelijke achtergrond, als met financiële expertise, coachingservaring, begeleiders van kinderen en ouders, notarissen, advocaten etc.

Duur

De gehele specialisatie opleiding familiemediator duurt 8 dagen en is verspreid over 3 maanden zodat in tussenliggende periodes geoefend kan worden -bij voorkeur in intervisiegroepjes- en de verworven kennis kan bezinken.

Opzet en data

Dag Naam Data najaar 2017 Data voorjaar 2018
Dag 1 Afscheid van een huwelijk maandag 2 oktober dinsdag 6 maart
Dag 2 Verliesverwerking vrijdag 13 oktober donderdag 22 maart
Dag 3 Gezag en Ouderschap dinsdag 31 oktober donderdag 29 maart
Dag 4 Ouderschapsplan & zorgverdeling maandag 6 november maandag 16 april
Dag 5 Kinder- en partneralimentatie vrijdag 17 november vrijdag 18 mei
Dag 6 Persoon van de familiemediator & financiële aspecten donderdag 30 november donderdag 31 mei
Dag 7 Convenant schrijven vrijdag 8 december dinsdag 12 juni
Dag 8 Toets en integratie dag dinsdag 19 december vrijdag 22 juni

Elke opleidingsdag van duurt 9.30 tot 17.00 uur

Leermethode

Praktijkgerichte oefeningen. Leren van kennis en vaardigheden door aan de praktijk ontleende “real life”-situaties. Intensieve begeleiding door en feed back van de trainers, die beschikken over een ruime ervaring als familiemediator. De voor een scheidingsmediator benodigde basiskennis van psychologische, emotionele, gedragstechnische, juridische en fiscale aspecten wordt op een afwisselende en interactieve manier aangedragen.

Literatuur

Er is een uitgebreid aanbod aan literatuur op dit gebied, voor de basiskennis raden wij aan:

 • Handboek Scheidingsbemiddeling (Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden), G. Hoefnagels
 • Handboek scheiden en de kinderen, Ed Spruijt, Helga Kormos
 • Aan alle Gescheiden ouders, M. Pinedo
 • Personen- en Familierecht & Erfrecht in een notendop,  J.H.M. Ter Haar en W.D. Kolkman
 • Stoppen als partners, doorgaan als ouders, Aleide Hendrikse-Voogt
 • Kind en echtscheiding, Karin Singendonk en Greet Meesters

en op juridisch gebied eventueel ook de volgende uitgaven:

 • Monografieën (echt)scheiding, uitgegeven door Sdu Uitgevers
 • Boom Basics, Personen en Familierecht, J.A.E. van Raak-Kuiper en M.F.M. van den Berg
 • Boom Basics, Erfrecht en schenking, Prof. mr. F.W.J.M. Schols en mr. F.J.P.G. van Haar

Bij de training wordt een uitgebreide en actuele cursusmap verstrekt.

Locatie

Kantoor MTi: Koningin Wilhelminalaan 21, Amersfoort

Kosten en  PE Punten

  MTi specialisatieopleiding
Familiemediator
Kosten PE-punten
  Volledige specialisatie opleiding (8 dagen) 3.500,–* 36 cat 1a en
12 cat 2
  In overleg eventueel los te volgen modules:
1. Afscheid van een huwelijk 450,- 6 cat. 1a
2. Scheidingmelding & verliesverwerking 450,- 6 cat. 1a
3. Gezag en ouderschap 450,- 6 cat. 1a
4. Ouderschapsplan & zorgverdeling 450,- 6 cat. 1a
5. Kinder- en partneralimentatie 450,- 6 cat. 2
6. Persoon van de mediator & financiële aspecten 450,- 6 cat. 1a
7. Convenant schrijven 450,- 6 cat. 2
8. Toets- en integratiedag (niet los te volgen!)
Met trainingsacteurs
495,- 6 cat. 1a

* Dit bedrag is inclusief de mediationestafette met trainingsacteurs, DVD opname mee naar huis en alle studiemateriaal en exclusief aanbevolen literatuur. Voor snelle beslissers die zich in 2017 inschrijven, geven we 20% korting.

MTI is als opleidingsinstituut vrijgesteld van BTW

« Terug naar het overzicht
Deel deze pagina: