Professionele mediation opleiding

mediation opleiding

Onze cursisten vinden MTi hèt beste opleidingsinstituut!

MfN erkende opleiding tot register mediator

Met deze afwisselende, veelzijdige en interactieve mediation opleiding zet u de eerste stap op weg om professioneel mediator te worden en u in te laten schrijven in het register van de (MfN) Mediators

federatie Nederland . Maar ook als u (nog) niet de wens koestert om als mediator aan de slag te gaan is dit een zeer effectieve opleiding. De verkregen inzichten en vaardigheden zijn onmiddellijk inzetbaar en uiterst effectief toe te pMfN basisopleidingassen in uw dagelijks

werk, bijvoorbeeld als managementvaardigheid.

Mediation opleiding als ontdekkingsreis

Een mediationopleiding is als het ware een ontdekkingsreis. Je ontdekt hoe verschillen van inzicht kunnen escaleren, je ontdekt waarom ruzies en conflicten vast blijven zitten, je ontdekt hoe hardnekkig sommige voorvallen uit het verleden als een soort litteken belemmerend kunnen werken en nog veel meer. Je ontdekt ook wat het oplevert wanneer onzichtbare drijfveren zoals wensen, zorgen en spanningen zichtbaar gemaakt kunnen worden en hoe emoties kunnen slinken wanneer deze erkend worden. Bovendien ontdek je bepaalde kernen en kenmerken over jezelf, patronen, werkwijzen, aannames en meer. Je leert vaardigheden en zienswijzen die zowel in je dagelijks werk als ook privé voortgang kunnen bewerkstelligen. Kortom een mediation opleiding biedt een verrijking van vaardigheden en inzichten die je je verdere leven met je meeneemt.

Trainers en didactiek

Intensieve persoonlijke coaching door onze ervaren trainers. Altijd minimaal twee trainers aanwezig gedurende de gehele opleiding, dat is een van de extra’s van MTi! Onze trainers zijn actief MfN-Register Mediator, met veel mediation praktijk ervaring die zij graag met u willen delen. De MTi opleiding tot mediator is opgebouwd aan de hand van de eisen die door de Stichting Kwaliteit Mediation (SKM, voorheen het Nederlands Mediation Instituut) en de Mediators federatie Nederland (MfN) worden gesteld. Didactisch wordt rekening gehouden met de verschillende leerstijlen van mensen, zodat ook uw leerstijl wordt ingezet. Wij volgen het systeem-Kolb voor volwassenen­educatie, waarbij veel aandacht is voor uw persoonlijke ontwikkeling. De opleiding is zeer gestructureerd opgezet en volgt op logische wijze de ontwikkeling van conflict naar oplossing. MTi staat bekend om de aandacht voor en betrokkenheid bij haar cursisten.

Onderwerpen onder meer:

Bij MTi ligt de focus op de praktijk, de vaardigheden. De theorie wordt door ons aangereikt en wij ondersteunen uw zelfstudie bij onder meer de volgende onderwerpen:

 • Aspecten van lastige (mediation)gesprekken aan de hand van ons 5 ijkpunten kompas (gebaseerd op ENS-Harvard-model).
 • Plaats van mediation ten opzichte van andere vormen van conflicthantering en teamevaluaties.
 • Communicatieaspecten.
 • Conflictpatronen, escalatie en de-escalatie.
 • specifieke mediationtechnieken en -vaardigheden.
 • De verschillende fasen in een mediation.
 • Hoe om te gaan met emoties van betrokkenen.
 • Voor- en nadelen van mediation.
 • Voorwaarden voor een succesvolle mediation.
 • De mediationovereenkomst en de vaststellingsovereenkomst.
 • Juridische aspecten van mediation.
 • Attitude van de mediator.
 • De valkuilen voor de mediator.

Onze mediation opleiding kent drie pijlers:

 • Basishouding, hoe blijf je neutraal en uit de inhoud
 • Kennis, theoretische achtergronden in belangrijke mate via zelfstudie (totaal 80 uur studiebelasting) Cursisten worden goed voorbereid op theorie-examen.
 • Vaardigheden, de focus van de MTi opleiding tot mediator ligt op het aanleren van nieuwe vaardigheden door oefening en ervaren en op het opnieuw ijken van vaste patronen.

Doelgroep – professionals

Mti verwelkomt cursisten met zeer uiteenlopende (beroeps)achter­gronden: managers, psychologen, maatschappelijk werkers, directeuren, politiemensen, HRM’ers, (arbo- en bedrijfs)artsen, advocaten, notarissen, arbeids­deskundigen, interim-managers, piloten, burgemeesters enz. Dat biedt veelgeschakeerde invalshoeken tijdens de opleiding.  Onze cursisten functioneren op  HBO- en WO-niveau en hebben enige levenservaring. Het lijkt een veelvoorkomend misverstand dat een mediation opleiding alleen bedoeld is voor juristen. De juridische aspecten die verbonden zijn aan mediation zijn onderdeel van de opleiding en goed toegankelijk voor niet-juristen.

Data waarop  in 2017 de basisopleidingen worden gegeven

Opleiding Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
2017-C           gestart
vr. en za.
24 en 25 maart
vr. en za.
7 en 8 april
vr. en za.
12 en 13 mei
vr. en za.
9 en 10 juni
2017-D          gestart
do. en vr.
1 en 2 juni
do. en vr.
22 en 23 juni
do. en vrij
6 en 7 juli
ma. en di.
17 en 18 juli
2017-E vr. en za.
15 en 16 september
vr. en za.
6 en 7 oktober
vr. en za.
3 en 4 november
vr. en za.
24 en 25 november
2017-F di. en wo.
10 en 11 oktober
ma. en di
30 en 31 oktober
di. en wo.
14 en 15 november
do. en vr.
7 en 8 december
2017-G ma. en di.
27 en 28 november
do. en vr.
14 en 15 december
ma. en di.
8 en 9 januari
do. en vr.
25 en 26 januari

Duur van de opleiding

De opleiding bestaat uit 20 dagdelen, verdeeld over 4 blokken van telkens twee opeenvolgende dagen, waardoor u zich echt kunt verdiepen in de materie.  Tussendoor geven wij enkele huiswerkopdrachten. Intervisie in kleine groepjes wordt geëntameerd.

Locatie

De opleiding vindt (doorgaans) plaats in het conferentieoord van ISVW, gelegen aan de Dodeweg 8 te (3832 RD) Leusden, tel. 033-4650700,  www.isvw.nl

In verband met het intensieve programma en de groepsvorming én het nut van de individuele contacten met de trainers en de cursisten én het netwerken ’s avonds, wordt bij voorkeur door de cursisten in het hotel van het conferentieoord overnacht (per blok 1 nacht).

Overige informatie

De opleiding wordt gegeven door minimaal twee trainers, partners van het MTi, te weten:

 • mr Toos Bik
 • mr Kees van der Hoek
 • mr drs. Hein Westerouen van Meeteren
 • drs. Cora van de Put-van Hooijdonk
 • mevr Christel Hobbelen
 • mr Jeanette de Vries

In een persoonlijk gesprek, voorafgaand aan de opleiding, worden verwachtingen op elkaar afgestemd en besproken welke condities er gesteld worden aan een vak dat betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en neutraliteit hoog in het vaandel heeft staan. Een plezierig effect van deze gesprekken is dat er niemand met verkeerde verwachtingen aan de opleiding meedoet, hetgeen de sfeer en de effectiviteit training buitengewoon positief beïnvloedt.

Over verwachtingen gesproken, MTi wijst u erop dat de markt voor mediation volop in ontwikkeling is. Hoewel mediation op hoe langer hoe meer terreinen wordt toegepast is het momenteel nog niet vanzelfsprekend om met mediation als hoofdactiviteit een goed belegde boterham te verdienen. Niet vanzelfsprekend, maar ook niet onmogelijk. In een persoonlijk gesprek verkennen wij graag welke mogelijkheden er door u zo al aangeboord kunnen worden.

Co-mediation

Na afloop van de opleiding, wanneer u geslaagd bent voor de kennistoets, mag u op verzoek een keer als co-mediator met een van onze ervaren mediators een mediation meelopen. Bent u van plan een eigen  praktijk op te bouwen, dan denken wij graag met u mee over opzet en marktbenadering.

Kosten

De prijs voor deze  8-daagse mediation opleiding bedraagt:

Opleiding

3.950,00

Conferentieoord

695,00

Mediation Trainingsinstituut is vrijgesteld van BTW, er komen dus geen extra kosten bij. Desgewenst wordt een betalingsregeling met u overeengekomen, u kunt daarvoor contact opnemen met het secretariaat via secretariaat@mediation.nl of 033-422 82 85.
N.B. : Prijswijzigingen voorbehouden.

Aftrek studiekosten

Indien de opleiding is gericht op uw (toekomstige) beroep, dan kunt u een deel van de studiekosten aftrekken van de belasting. Klik voor meer informatie op studiekosten en andere scholingsuitgaven.

De voor het Kennisexamen voorgeschreven literatuur:
 • Handboek Mediation – A.F.M. Brenninkmeijer, H.J. Bonenkamp, K. van Oyen, H.C.M. Prein, c.a., Sdu Uitgevers, Den Haag.
 • Juridische aspecten van mediation: deel 4 in de Mediationreeks – mr. Eva Schutte, mr. Jacqueline Spierdijk – Sdu Uitgevers
 • Beroepsvaardigheden en interventietechnieken van de mediator: deel 2 in de Mediationreeks – H. Prein – Sdu Uitgevers

Deze drie boeken kunt u via ons verkrijgen voor de prijs van € 147,- , bij het intakegesprek liggen ze voor u klaar.

Bij de opleiding ontvangt u een uitgebreide cursusmap van MTi en enkele, tijdens de training te verstrekken extra’s, ter waarde van in totaal ruim € 250,–.

Heeft u interesse dan maken we graag kennis met u op een van onze mediation informatie bijeenkomsten, waar u al uw vragen kunt stellen over mediation en mediationopleidingen.

« Terug naar het overzicht
Deel deze pagina: