Toos Bik

Partner en trainer – mr. T.A. Bik

Wanneer je betrokken bent in een conflict dat je niet zelf op kunt lossen, dan kost dat ongelooflijk veel energie. Energie die je zo graag aan andere dingen wilt besteden. De essentie van mediation is betrokkenen de hulpmiddelen aanreiken om uit die negatieve spiraal te komen!

mr. Toos A. Bik volgde na haar rechtenstudie aan de Universiteit Utrecht een management­opleiding bij KPN. Binnen diverse sectoren, waaronder Marketing en HRM, heeft zij ervaring opgedaan met alle aspecten van communicatie en samenwerking. Als lid van de KPN-klachtencommissie heeft zij de kracht van mediation ontdekt. Sinds 1995 heeft zij de ontwikkeling van mediation in Nederland mede vorm gegeven. Het project Mediation naast Rechtspraak, waar zij als een van de projectleiders een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd, heeft mediation binnen Nederland een stevige positie gegeven.

Als MfN registermediator en IMI mediator heeft zij veel ervaring met het begeleiden van betrokkenen in zakelijke, arbeids- en samenwerkingsconflicten en conflicten met (semi)overheidsorganen. Zij heeft in binnen en buitenland trainingen verzorgd op het gebied van communicatie- management- en mediationvaardigheden. Het met elkaar verkennen waar het botst en vervolgens in dialoog zoeken naar de oplossing, dat is volgen Toos de kracht van mediation.

Toos is voorzitter van de Utrechtse Mediators en van verschillende bezwaren/klachtencommissies bij overheid en bedrijfsleven. Voor het NMI behandelde zij klachten over mediators.

Auteur van:

  • “Conflict met de mediator?”, over klacht- en tuchtrecht voor mediators, NMI Kennisreeks, SDU uitgevers, januari 2010
  • “Partijbegeleiding in mediation”, Tijdschrift voor Conflicthantering, mei 2009,

Toos Bik
Mobiel: 06-22092157
email: toosbik@mediation.nl

Deel deze pagina: