Onmogelijkheden Mediation

Wanneer is mediation niet het geschikte middel?

Mediation is geen Haarlemmer olie. Mediation leidt niet altijd tot een oplossing, er zijn onmogelijkheden voor mediation.

Wanneer je er alleen op uit bent om gelijk te krijgen en niet ge├»nteresseerd bent in wat de ander tot zijn idee├źn brengt dan is mediation niet het juiste middel. Een goede mediator zal voortdurend letten op een zo evenwichtig mogelijke machtsbalans tussen de deelnemers. Als men niet werkelijk bereid is om zich in te spannen om naar een oplossing te zoeken dan zal men op een andere (juridische) manier het probleem de wereld uit moeten helpen.

Soms ziet men geen ruimte om te onderhandelen of is men bang voor een precedent, echter elke situatie kent weer andere omstandigheden, elke situatie is uniek, dat betekent dat men niet te snel moet denken dat er geen mogelijkheden zijn, maar altijd op zoek kan gaan naar die ruimte.

Wanneer men alleen voor de vorm aan een mediation meedoet, op basis van de overweging “als ik niet meedoe dan zal dit tegen mij worden gebruikt”, dan is de kans om een oplossing te bereiken niet erg groot.

Ook wanneer men belang heeft bij een uitspraak van de rechter, of de uitleg van een wetsartikel dan is mediation niet zinvol.

 

Lees verder over Mediation

De rol van de mediator

Het verloop van het mediationproces

Mediation is iets anders dan bemiddeling

De uitgangspunten van mediation

Wat kost mediation?

Wat gebeurt er als de mediation niet tot een oplossing leidt?

Deel deze pagina: